A tűzoltó védőruhák viselése

Elég sok tévhit kering a Tűzoltó védőruházat "helyes" viseléséről.

Szeretnénk tisztázni ezeket. 

A "nevesebb" védőruha gyártó cégek nem írnak elő semmilyen úgynevezett aláöltözetet a védőruhák alá. Hiszen a vonatkozó szabványok is egyértelműen leírják, kimondják hogy milyen körülmények között történt a bevizsgálás, hogyan lett tesztelve a termék. Ez egyértelműen világossá kell hogy tegye a "helyes" használatot, ebből tudni kell hogy mit mikor, milyen körülmények között és hogy kell használni. 

Ha tüzetesen átolvassuk a legfontosabb vonatkozó szabványt EN 469:2005 - Védőruházat tűzoltók számára, teljesítmény követelményei - ebben van megfogalmazva az a bizonyos sokak által ismert vagy hallott Thermo-Man teszt is, ahol egy "csupasz" próbabábú van felöltöztetve és úgy történik a védőruha bevizsgálása. 84 kW/m2 hővel terhelik a terméket bizonyos ideig, persze ennek a menete részletesen le van írva. Csak azért emeltem ki ezt az értéket hogy lássuk a számok alapján hogy egy káresetnél "csak" kb. 20 kW/m2 hőterhelést kaphat a védőruhát viselő személy. 

Tudjuk azt is hogy a kézben egy lévő működő sugár, mire képes. Csökkenteni a hőmérsékletet, hőhatást.

Tudjuk azt is hogy minden személynek más és más a hőérzete, hőtűrő képessége.

Tudjuk azt is hogy maga a védőruha anyaga "nem ég el", de egyidő után átveszi a hőmérsékletet, átmelegszik az is.

Tudjuk azt is hogy mindegy hogy hány rétegű, de átfog melegedni.

Tudjuk azt is hogy IGEN léteznek "aláöltözők", csak hogy illik tudni mikor, hol és mire használom.

Tudjuk azt is hogy az emberi szervezet mire képes, milyen hamar elkezd izzadni, folyadékot veszteni, ha ez a folyadék/pára nem tud megfelelően/hatékonyan és időben a bőr külső felületéről távozni akkor bizony a meleg hatására hamar gőzzé alakulhat és sérülésveszély alakul ki.

Ezek alapján megállapítható az a tény, hogy nagyon nem mindegy hogy milyen külső és közbenső anyagokból van egy TŰZOLTÓ védőruha összeállítva!